WŁASNY WYRÓB WĘDLIN


JELITA NATURALNE+

Jelita naturalne są niezastąpionymi osłonkami do produkcji wszystkich rodzajów kiełbas.
Charakteryzują się bardzo dużą wytrzymałością,łatwością w nadziewaniu oraz wędzeniu.
Najważniejszy jest jednak niesamowity smak gotowych wyrobów w osłonkach naturalnych.

Jelita wieprzowe kalibrowane do kiełbas surowych, parzonych, wędzonych, surowych oraz kaszanki.
Długości jelit w pęczku to 10m,20m,25m,60m,90m.
Kaliber jelit: 24/26, 26/28, 28/30, 30/32, 32/+

Jelita wieprzowe proste do pasztetowej, kaszanki oraz kiszki ziemniaczanej.
Długość jelit w pęczku to 5m,10m.
Kaliber jelit: 50/55, 55/60

Jelita baranie kalibrowane do frankfurterków, kabanosów, parówek, kiełbasek deliaktesowych.
Długości jelit w pęczku to 10m,30m,90m.
Kaliber jelit: 24/26, 22/24

Jelita wołowe proste do pasztetowej,kaszanki,kiełbas parzonych i wędzonych.
Długość jelit w pęczku to 2m,5m,10m
Kaliber jelit: 50/55, 55/60


SIATKI WĘDLINIARSKIE, NICI WĘDLINIARSKIE+

Siatka wędliniarska do produkcji wszelkiego rodzaju wędzonek, szynek mięs, ryb, serów.
Występują w różnych rozmiarach i kolorach. Można w nich wędzić i gotować.
Długość siatki w opakowaniu to 50m lub na życzenie klienta od 1m.
Kalibry siatek pozwolą na przygotowanie mięsa od małych polędwiczek aż po ponad 5 kilowe wsady.
Dla ułatwienia napychania wsadów do siatek posiadamy specjalistyczne tuby o różnych rozmiarach.

Kalibry siatek: 12/36, 14/36, 16/36, 18/36, 20/36, 22/36

Kolory siatek: biała, biało-czerwona, czerwona, kremowa

Nici wędliniarskie do wiązania i obwiązywania dowolnych produktów. Najczęściej mięs przygotowanych do wędzenia, pieczenia lub smażenia.
W ofercie występują różne kolory, długości, wagi oraz grubości sznurka.

Waga nici: 100g, 250g, 500g

Kolory nici: biały, czerwony, biało-czerwony, żółty, biało-żółty, niebieski, biało-niebieski, zielony, biało-zielony, szary


OSŁONKI SZTUCZNE OSŁONKI NATURALNE+

Rodzaje osłonek:
– białkowe
– kolagenowe
– poliamidowe
– termokurczliwe
– celulozowe
– viskoflex

OSŁONKI BIAŁKOWE

Do produkcji osłonek białkowych stosowane są wysokogatunkowe włókna kolagenowe pochodzące z dwoin ze skór bydlęcych, które to w procesach chemicznych i mechanicznych poddawane są obróbce.Swoje właściwości nabierają po procesie suszenia w odpowiedniej temperaturze i wilgotności.
Osłonki białkowe stosowane są do produkcji grubych kiełbas parzonych oraz wędzonych (Krakowska, Żywiecka, Szynkowa).
Najpopularniejsze kolory to karmel, łosoś i biała.
Oferujemy dowolne długości od 1m do 500m.
Kalibry osłonek:
– fi 45, fi 55, fi 65, fi 80, fi 100

OSŁONKI POLIAMIDOWE

Stosowane do produkcji niewędzonych wyrobów wędliniarskich oraz garmażeryjnych. Idealne osłonki do produktów takich jak: salceson, szynka konserwowa, szynka gotowana, pasztetowa, mielonka. Osłonkę z produktu końcowego bardzo łatwo można usunąć.
Kalibry osłonek:
– fi 40, fi 50, fi 60, fi 73, fi 95


SIATKI WĘDLINIARSKIE, NICI WĘDLINIARSKIE+

Siatka wędliniarska do produkcji wszelkiego rodzaju wędzonek, szynek mięs, ryb, serów.
Występują w różnych rozmiarach i kolorach. Można w nich wędzić i gotować.
Długość siatki w opakowaniu to 50m lub na życzenie klienta od 1m.
Kalibry siatek pozwolą na przygotowanie mięsa od małych polędwiczek aż po ponad 5 kilowe wsady.
Dla ułatwienia napychania wsadów do siatek posiadamy specjalistyczne tuby o różnych rozmiarach.

Kalibry siatek: 12/36, 14/36, 16/36, 18/36, 20/36, 22/36

Kolory siatek: biała, biało-czerwona, czerwona, kremowa

Nici wędliniarskie do wiązania i obwiązywania dowolnych produktów. Najczęściej mięs przygotowanych do wędzenia, pieczenia lub smażenia.
W ofercie występują różne kolory, długości, wagi oraz grubości sznurka.

Waga nici: 100g, 250g, 500g

Kolory nici: biały, czerwony, biało-czerwony, żółty, biało-żółty, niebieski, biało-niebieski, zielony, biało-zielony, szary


GOTOWE PRZYPRAWY I MARYNATY DO MIĘS PEKLOWANIE WĘDZENIE+

WĘDZENIE
Oferujemy sprawdzone i najlepsze przyprawy oraz marynaty.
Zastosowanie do wszystkich mięs w celu smażenia, pieczenia, marynowania oraz peklowania.

– marynata do szynki
– marynata do boczku
– marynata do karkówki
– marynata do dziczyzny
– marynata do kurczaka

– przyprawa do wołowiny
– przyprawa do wieprzowiny
– przyprawa do drobiu

– peklosól (mieszanka do peklowania)
– azotan sodu (saletra)

– zrębki dowędzenia
– aromat dymu wędzarniczego
– haki do wędzarni


MASZYNKI DO MIĘSA SITKA NOŻYKI CZĘŚCI DO MASZYNEK+

Oferujemy sprawdzone i najlepsze polskie maszynki ręczne ALFA.
Są one lepsze od maszynek elektrycznych, ponieważ mięso w nich zmielone smakuje zdecydowanie lepiej.
Podczas mielenia mięsa przy wysokich obrotach wytwarza się temperatura co ma negatywny wpływ na smak mięsa.

U nas kupisz:
– maszynkę rozmiar 5
– maszynkę rozmiar 8
– maszynkę rozmiar 10
– maszynkę rozmiar 22
– maszynkę rozmiar 32

Do wszystkich maszynek oferujemy w sprzedaży sita:
– fi 2.5 (makówka), fi 4.5, fi 6, fi 8, fi 10, fi 13, fi 16, szarpak, nerka

Części zamienne:
– ślimaki
– tulejki
– korby
– nakrętki
– gumki
– nożyki jednostronne
– nożyki dwustronne

Do maszynek elektrycznych rozmiar 5 i 8 posiadamy:
– sita
– nożyki
– nakrętki
– wkładki dystansowe
– tulejki


NADZIEWARKI DO KIEŁBAS TUBY DO SZYNEK+

Aby wyprodukowane kiełbasy zachowały swój niepowtarzalny smak, powinniśmy użyć do tego specjalistycznych nadziewarek.
Mięso powinno być tylko raz zmielone a następnie zaaplikowane do proponowanych maszynek.

Nadziewarki ręczne do kiełbas:

– pionowe z wsadem 3 kg
– pionowe z wsadem 6 kg
– pionowe z wsadem 9 kg
– poziome z wsadem 2,5 kg
– poziome z wsadem 4 kg


NOŻE I OSTRZAŁKI+

Oferowane przez nas noże wykonane są z najwyższej jakości szwedzkiej stali chirurgicznej.
– Noże do trybowania
– Noże do filetowania
– Noże do jarzyn
– Noże do pieczywa
– Noże do ryb
– Noże do warzyw
– Noże do klasowania

– Tasaki małe,średnie i duże
– Skrobaki do warzyw
– Ostrzałki ręczne
– Ostrzałki elektryczne
– Stalki okrągłe
– Stalki kwadratowe
– Stalki eliptyczne
– Stalki diamentowe


TERMOMETRY+

Termometry, które przydają się podczas gotowania, pieczenia, smażenia a także wędzenia:

– Termometry elektroniczne
– Termometry do mięs
– Termometry do piekarnika
– Termometry do wędzarni
– Termometry do lodówek
– Termometry z sondą
– Termometry w oprawie drewnianej
– Termometry w oprawie metalowej
– Wsady do termometrów


AKCESORIA DO MIĘS+

AKCESORIA DO MIĘS
Aby mięso było smaczniejsze po wędzeniu, smażeniu lub pieczeniu, dobrze jest nastrzyknąć je przygotowaną marynatą lub solanką.
W tym celu proponujemy strzykawki, nastrzykiwarki oraz wymienne igły z bocznymi otworami.

Strzykawki ręczne do marynat:

– strzykawka plastikowa 60 ml
– strzykawka plastikowa 100 ml
– strzykawka plastikowa 160 ml

Nastrzykiwarki ręczne:

– nastrzykiwarka z pompką oraz igłą o pojemności 3 l
– nastrzykiwarka z pompką oraz igłą o pojemności 5 l
– nastrzykiwarka z 3 igłami

Igły do strzykawek oraz nastrzykiwarek:

– z bocznymi otworami
– bez bocznych otworów

– Szynkowary

– Haki do wędzarni

– Haki do ryb

– Igły do szynek

– Igły do boczku

– Klipsownice ręczne


PORADNIKI KSIĄŻKI+

– Domowy wyrób wędlin
– Domowy wyrób kiełbas
– Kiełbasy własnego wyrobu
– Książka wędliny domowe
– Wedliny-wędzonki, szynki
– Wędzenie mięsa, kiełbas, i ryb
– Domowe kiełbasy. 100 najlepszych przepisów
– Domowe wędzenie żywności