Opis
Wszystkie oleje firmy Złoto Polskie to oleje pochodzące z pierwszego tłoczenia na zimno, nierafinowane.
Ekologiczny olej słonecznikowy pozyskiwany z wyselekcjonowanych nasion słonecznika jest olejem o pięknej słomkowo-złotej barwie, charakterystycznym smaku i aromacie pestek słonecznika. Dzięki stosowanej metodzie tłoczenia na zimno olej jest taki sam jak w pestce słonecznika oraz zachowuje wszystkie cenne właściwości.
Olej słonecznikowy charakteryzuje się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) są niezwykle istotne dla organizmu i powinny być dostarczane wraz z pożywieniem w ramach zbilansowanej diety.
Właściwości Ekologicznego oleju słonecznikowego Olandia:
– Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe Omega-6 i Omega- 9 zawarte w oleju słonecznikowym biorą udział w budowie błony komórkowej, więc wspomagają prawidłowy rozwój i zdrowie całego organizmu
– Kwasy Omega-6 i -9 wspierają rozwój układu nerwowego i usprawniają procesy pamięciowe
– Obecna w oleju witamina E eliminuje nadmierną ilość wolnych rodników. Wspomaga tym samym leczenie chorób alergicznych i autoimmunologicznych (toczeń, łuszczyca i stwardnienie rozsiane).
– Nienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, wpływają korzystnie na układ krwionośny.
– Witamina E, zawarta w oleju słonecznikowym to silny przeciwutleniacz, który może przyczynić się do opóźnienia procesów starzenia. (tzw. Witamina młodości)
-Dzięki swoim właściwościom olej słonecznikowy wspaniale sprawdzi się również zewnętrznie jako kosmetyk lub składnik kremów, maseczek i odżywek. Kwasy tłuszczowe i witamina E odżywią, uelastycznią i wzmacniają skórę oraz włosy.
Wartość odżywcza w 100 g:
Sposób przechowywania:
Ekologiczny olej słonecznikowy Olandia zawsze rozlewany jest w szklane butelki, aby zapewnić bezpieczeństwo i trwałość produktu. Przed otwarciem olej należy przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Zaleca się, aby zimnotłoczony olej słonecznikowy po otwarciu butelki przechowywać w lodówce lub ciemnej szafce i zużyć w przeciągu 4 tygodni.